Veri kaydedici olarakta adlandırılan Datalogger cihazları belli bir süre içerisinde oluşan verileri kaydederek internet üzerinde depolayan gerekli durumlarda bu kayıtların raporlanmasını sağlayan elektronik cihazlardır.
Data Logger Nasıl Çalışır?
Datalogger cihazları sabit beslemeli yada içerisinde bulunan pil ile çalışabilir.
Sürekli kayıt yapabilen dataloggerlar olduğu gibi belli bir zaman aralığına ayarlanmış modelleri de bulunmaktadır. Genel olarak datalogger cihazlardan gelen verilerileri internet ortamınadaki database üzerine kaydetmektedir. Kayıt esnasında eğer internet kesildi ise veya farklı bir sorun oldu ise bu süreç boyunca verileri depolayarak kayıp yaşanmasını engellemektedir.
Sıcaklık, nem, basınç, AC gerilimler, AC akımlar, DC gerilimler, DC akımlar, cihazların hata kodları vs. cihaz hafızasına verilerin geldiği tarih ile birlikte kaydedilir.
Datalogger hafızasına alınan bu veriler bir analiz programı yada PDF, TXT vs. formatında kaydedilerek incelenebilir.
Datalogger Ne İşe Yarar?
Datalogger cihazları kayıt koşullarına göre istenilen süre boyunca ihtiyaç olan yerde kullanılabilirler. Solar inverterlerde, beyaz eşyalarda, soğuk zincir uygulamalarında, eczane dolaplarında, organ nakli araçlarında, kan merkezlerinde, pompa istasyonlarında ve bunun gibi hassas veri ölçüm sınırları olan her yerde kullanılabilir. Datalogger bir anahtar aracılığı ile başlatılarak veri alınacak ortama konur, veri alma işlemi bittiğinde cihaz bir kablo veya kablosuz bağlantı aracılığı ile veyahut da direkt olarak bilgisayara bağlanır ve veriler indirilir. Alınan veriler cihaza ait ara yüz programı ile veya farklı bir program aracılığı ile analiz edilir, rapor çıkartılır.
Veri kaydediciler, kullanıcılara iki şekilde fayda sağlar. Uzak bir yerde ölçüm yapmak için birisini göndermek ile yapılacak harcanan zaman ve masraftan tasarruf sağlanır. Ayrıca nakliye sırasında bile herhangi bir yerde ölçüm yapabilmeyi sağlar. Ek fayda olarak da bir datalogger yerleştirerek daha yüksek veri yoğunluğu sağlanır. Bir veri kaydedici, insan müdahalesi olmaksızın daha güvenli ölçümler toplar.
Birçok farklı türde veri kaydedici mevcuttur. Bunlar, sensörlü tek kanallı cihazlardan, uzun süre boyunca farklı sensörlerden veri elde edebilen çok kanallı veri kaydedicilere kadar uzanır. Veri kaydı yazılımı, elde etme parametrelerini yapılandırma ve veri çıktılarını biçimlendirme olanağı sağlar.